Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn er drie scenario’s om de komende tijd in de gaten te houden en rekening mee te houden. Maandag introduceerde ik die scenario’s, dinsdag introduceerde ik scenario 1 en woensdag scenario 2.

Vandaag als #hapklaarbrokje scenario 3: de volgende Eerste Kamer beslist

Wat ik denk…

Dit is het scenario waar critici op hopen en dat projectleiders Omgevingswet verafschuwen. Want dit scenario geeft ruimte voor een fundamentele heroverweging. Maar ook gelegenheid voor een politieke afrekening. En heel veel mogelijkheden tot herhaling van het “halfjaarlijkse uitstelcircus” (dankjewel Karen Diederiks voor die term!). Want de politieke kaarten worden dan opnieuw geschud waardoor er ineens van alles kan gebeure.n

Heeft dit kabinet straks nog wel een meerderheid in de Eerste Kamer? De Boer Burger Beweging staat in de peilingen op enorme winst. Hoe denken zij over de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet? In hun verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen staat:

“Procedures en regels in de Omgevingswet moeten voor iedereen eenvoudig blijven en niet te kostbaar om uit te voeren.”

Ja, dat willen we allemaal wel, maar vindt BBB dat dat (al voldoende) gewaarborgd is?

Wat ik zeg…

Als de huidige Eerste Kamer niet tijdig instemt met een inwerkingtredingsdatum, treedt dit scenario automatisch in werking. 15 maart zijn de Provinciale Staten verkiezingen 30 mei kiezen de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer

Wat zeggen jullie?

Wil je meer weten over de Omgevingswet, zie www.permiso.nl/omgevingswet en www.segment.nl/omgevingswet

BTW, ga jij ook naar de #InfraTech? Laat het me even weten, want dat is het ideale moment om elkaar eens te ontmoeten en onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers van gedachten te wisselen over de Omgevingswet.

Wil je graag reageren op dit bericht of ben je nieuwsgierig naar de reacties van anderen op dit bericht? Dat kan via de Linkedinversie van dit bericht.