Jola van Dijk (1985)

Nijmegen

jola@permiso.nl | 06 – 16 66 82 99

Als jurist stond mr. drs. J.H.I. (Jola) van Dijk al bekend om haar laagdrempelige en ontwapende stijl. Als het nodig is, wordt er geprocedeerd. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Het opbouwen van een expertisecentrum vergunningen past dan ook perfect bij haar. Zo kan ze er immers echt voor zorgen dat zoveel mogelijk vergunningen op de juiste manier aangevraagd worden en mensen opgeleid kunnen blijven worden tot vergunningenmanager.

Omgevingsjurist wordt vergunningenmanager

Jola (37 jaar oud) woont in Nijmegen en is de oprichter Permiso. “Mijn specialisatie als jurist is omgevingsrecht: alle regels rondom ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Als ik namens een overheid als omgevingsrechtelijk handhavingsjurist optreed, doe ik dat zo empathisch mogelijk en geef ik mensen waar mogelijk de ruimte om hun vergunningsproblemen te repareren. Ik maak er een zo prettig mogelijk gesprek van, maar het blijft slecht nieuws. Wie je opdrachtgever ook is, als omgevingsjurist raak je vaak pas betrokken bij een project wanneer iemand een fout heeft gemaakt of het ergens niet mee eens is. Je bent vrijwel altijd problemen aan het maken of ze aan het oplossen.”

Dat veranderde toen een van haar zakelijke opdrachtgevers aan Jola vroeg of ze ook problemen kon voorkomen. Concreet: of ze de benodigde vergunningen voor zijn duurzame energieprojecten kon aanvragen. “Ik zei ja, want als je altijd de fouten uit andermans vergunningen hebt gehaald, zou je ze ook zelf aan moeten kunnen vragen, toch?” Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. “Zoals mijn moeder me vroeger al leerde: het is makkelijker om de splinter in andermans oog te zien dan de balk voor je eigen kop. Het is echt verrekte moeilijk om een vergunningaanvraag foutloos, volledig en snel in te dienen. Maar het smaakte wel naar meer, dat problemen voorkomen. Want goed vergunningenmanagement voorkomt een hoop vertraging en faalkosten.”

Opleiden in plaats van handhaven

Tijdens haar studies Rechten en Politicologie was Jola zes jaar gemeenteraadslid. Ze is daarom goed bekend met de politiek-bestuurlijke kant van gemeenten. Jarenlang heeft Jola als jurist gemeenten bijgestaan bij de handhaving van vergunningen. Zowel in haar tijd bij het advocatenkantoor als vanuit haar eigen juridisch adviesbureau Xurista. Vervolgens is ze vanuit Permiso vergunningaanvragen gaan begeleiden voor particulieren en bedrijven. Ze kent dus het klappen van de zweep en dat motiveert haar des te meer om met Permiso een expertisecentrum vergunningen op te bouwen. “De regels zijn in Nederland zo complex geworden!”

Om het aanvragen van vergunningen beter onder de knie te krijgen, ging Jola op zoek naar een cursus vergunningenmanagement. Aangezien er in Nederland maar één expert was die dat soort cursussen gaf, werd dat de cursus ‘Vergunningenmanagement in de infrastructuur’ van Ferry van de Coevering. Doordat Ferry binnenkort met pensioen gaat, kwam van het een het ander. “Net als Ferry schep ik er plezier in het vak begrijpelijk en enthousiast uit te leggen. Daarom zijn we samen handboeken vergunningenmanagement aan het schrijven en sta ik klaar om het stokje van hem over te nemen. Zodat het vergunningenmanagement in Nederland zich blijft ontwikkelen en nieuwe mensen dit prachtige vak kunnen blijven leren.”

Beschikbaar voor interviews

Het maatschappelijke probleem van de jaarlijkse 300 á 400 miljoen aan faalkosten in de bouw door vergunningproblemen gaat Jola aan het hart. Het zoveel mogelijk beperken van deze onnodige kosten, vertraging en frustratie is niet alleen de missie van Permiso, maar ook haar persoonlijke missie. Jola wil daarom graag dat er zoveel mogelijk aandacht komt voor praktijkvoorbeelden, probleemanalyses en oplossingsrichtingen.