Jola van Dijk (1985)

Nijmegen

jola@permiso.nl | 06 – 16 66 82 99

Als jurist stond mr. drs. J.H.I. (Jola) van Dijk altijd al bekend om haar laagdrempelige en ontwapende stijl. Als het nodig is, wordt er geprocedeerd. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Het opbouwen van een expertisecentrum vergunningen past dan ook perfect bij haar. Zo kan ze er immers echt voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen vergunningenmanagement onder de knie krijgen en goed zijn voorbereid op de Omgevingswet.

Omgevingsjurist wordt vergunningenmanager

Jola (37 jaar oud) woont in Nijmegen en is de oprichter Permiso. “Mijn specialisatie als jurist is omgevingsrecht: alle regels rondom ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Als ik namens een overheid als omgevingsrechtelijk handhavingsjurist optrad, deed ik dat zo empathisch mogelijk en gaf ik mensen waar mogelijk de ruimte om hun vergunningsproblemen te repareren. Ik maakte er een zo prettig mogelijk gesprek van, maar het bleef slecht nieuws. Wie je opdrachtgever ook is, als omgevingsjurist raak je vaak pas betrokken bij een project wanneer iemand een fout heeft gemaakt of het ergens niet mee eens is. Je bent vrijwel altijd problemen aan het maken of ze aan het oplossen.”

Dat veranderde toen een van haar zakelijke opdrachtgevers in 2017 aan Jola vroeg of ze ook problemen kon voorkomen. Concreet: of ze de benodigde vergunningen voor zijn duurzame energieprojecten kon aanvragen. “Ik zei ja, want als je altijd de fouten uit andermans vergunningen hebt gehaald, zou je ze ook zelf aan moeten kunnen vragen, toch?” Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. “Zoals mijn moeder me vroeger al leerde: het is makkelijker om de splinter in andermans oog te zien dan de balk voor je eigen kop. Het is echt verrekte moeilijk om een vergunningaanvraag foutloos, volledig en snel in te dienen. Maar het smaakte wel naar meer, dat problemen voorkomen. Want goed vergunningenmanagement voorkomt een hoop vertraging en faalkosten.”

Alle kanten van de vergunningentafel

Tijdens haar studies Rechten en Politicologie was Jola zes jaar gemeenteraadslid. Ze is daarom goed bekend met de politiek-bestuurlijke kant van gemeentes. Vervolgens heeft Jola jarenlang als jurist gemeentes bijgestaan ten aanzien van vergunningen. Zowel als in handhavingszaken, als in bezwaar- en beroepsprocedures tegen vergunningsbesluiten. Om zo breed mogelijke overheidservaring op te doen met vergunningen, heeft ze ook een tijd als vergunningverlener gewerkt en doet ze als projectleider omgevingsplan opdracht op een afdeling met specialisten ruimtelijke ordening. Aangezien Jola als vergunningenmanager ook aanvragen voor particulieren en bedrijven, kent ze inmiddels werkelijk alle kanten van de vergunningentafel. Ze kent dus het klappen van de zweep en dat motiveert haar des te meer om met Permiso een expertisecentrum vergunningen op te bouwen. “De regels zijn in Nederland zo complex geworden!”

Boeken en cursussen

Om het aanvragen van vergunningen beter onder de knie te krijgen, ging Jola op zoek naar een cursus vergunningenmanagement. Aangezien er in Nederland maar één expert was die dat soort cursussen gaf, werd dat de cursus ‘Vergunningenmanagement in de infrastructuur’ van Ferry van de Coevering. Doordat Ferry binnenkort met pensioen gaat, kwam van het een het ander. “Net als Ferry schep ik er plezier in het vak begrijpelijk en enthousiast uit te leggen.”

De samenwerking tussen Ferry en Jola heeft inmiddels geresulteerd in het boek ‘Vergunningen in projecten‘ en de cursussen die Permiso aanbiedt. Het bedrijf van Ferry (Het Vergunningenhuis) was begonnen met het opbouwen van een expertisecentrum vergunningen. Jola: “Als Permiso hebben we dit stokje overgenomen zodat vergunningenspecialisten zich kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe mensen dit prachtige vak kunnen blijven leren.”

Omgevingswet

Het advocatenkantoor waar Jola haar carrière begon, haakte meteen vol in op de Omgevingswet. Aangezien ze hielp met het ontwikkelen en geven van de cursussen van het advocatenkantoor, heeft Jola vanaf het begin de ontwikkeling van de Omgevingswet meegekregen. Sindsdien heeft ze altijd de actualiteiten bijgehouden en is ze cursus blijven geven over de Omgevingswet. Jola is daarom ook één van de Omgevingswet-opleiders van Segment.

Doordat Jola inmiddels een unieke combinatie aan werkervaring in vergunningenland heeft opgedaan, kan zij als geen ander vanuit de praktijk helpen met de voorbereiding op de Omgevingswet. Met haar humor en creativiteit doet Jola bovendien haar uiterste best om deze complexe materie niet alleen begrijpelijk, maar zelfs leuk te maken. Dit heeft niet alleen een heus Omgevingswet Kwartet opgeleverd. Op social media heeft ze inmiddels een groeiende groep volgers van haar berichten met zowel een uitleg als een kwinkslag naar aanleiding van actuele ontwikkelingen in vergunningenland.

Beschikbaar voor interviews

Het maatschappelijke probleem van de jaarlijkse 300 á 400 miljoen aan faalkosten in de bouw door vergunningproblemen gaat Jola aan het hart. Het zoveel mogelijk beperken van deze onnodige kosten, vertraging en frustratie is niet alleen de missie van Permiso, maar ook haar persoonlijke missie. Jola wil daarom graag dat er zoveel mogelijk aandacht komt voor praktijkvoorbeelden, probleemanalyses en oplossingsrichtingen.