Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn er drie scenario’s om de komende tijd in de gaten te houden en rekening mee te houden. Maandag introduceerde ik die scenario’s.

Vandaag als #hapklaarbrokje scenario 1: 1 juli 2023

Wat ik denk…

Hugo de Jonge en de Eerste Kamer liggen dusdanig op ramkoers dat het maar zeer de vraag is of deze datum het gaat worden. Deze datum voldoet in ieder geval niet aan de door de VNG gestelde eis van minstens 6 maanden van tevoren duidelijkheid over de inwerkingtredingsdatum.

Wat is de VNG? 

De Eerste Kamer moet de inwerkingtredingsdatum goedkeuren en er is vooralsnog werkelijk geen enkel signaal dat die 1 juli 2023 acceptabel vindt, wel signalen van het tegendeel Waarom ik dan toch nog rekening hou met dit scenario? Omdat ik van diverse kanten hoor dat Hugo de Jonge héél véél waarde hecht aan zijn voorkeursdatum en er alles aan zal doen om die er doorheen te krijgen bij de Eerste Kamer Een kat in het nauw maakt rare sprongen. En onder druk wordt alles vloeibaar.

Wat ik zeg…

1 juli is vooralsnog de voorkeursdatum van Hugo de Jonge Hugo de Jonge is degene die het koninklijk besluit met de beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet in procedure brengt. Doordat de Eerste Kamer de zogenaamde voorhangprocedure in werking heeft gesteld, is het echter niet Hugo de Jonge, maar de Eerste Kamer die beslist over de inwerkingtredingsdatum.

Wat zeggen jullie?

Wil je meer weten over de Omgevingswet, zie www.permiso.nl/omgevingswet en www.segment.nl/omgevingswet.

BTW, ga jij ook naar de InfraTech? Laat het me even weten, want dat is het ideale moment om elkaar eens te ontmoeten en onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers van gedachten te wisselen over de Omgevingswet.

Wil je graag reageren op dit bericht of ben je nieuwsgierig naar de reacties van anderen op dit bericht? Dat kan via de Linkedinversie van dit bericht.