Wat ik denk:

Met de Omgevingswet zou alles eenvoudiger en beter moeten worden. Ook ‘regels op de kaart’ zou dus vooruitgang moeten gaan betekenen. Nu kun je als ervaren gebruiker op ruimtelijkeplannen.nl in één oogopslag aan de kleur op de kaart zien of een locatie de woonbestemming heeft of bijvoorbeeld een bedrijventerrein is. Wonen is geel en bedrijventerrein is paars. Wordt dit straks eenvoudiger en beter?

In regels op de kaart wordt niet meer met bestemmingen gewerkt, maar met functies op locaties. Dat is logisch, want we hebben straks geen bestemmingsplannen meer, maar één omgevingsplan per gemeente. Standaardkleurtjes voor bestemmingen zijn er straks daardoor niet meer. Het gaat ook niet meer om één of enkele varianten van de woonbestemming in één bestemmingsplan dat geselecteerd is voor deze locatie, maar om een automatische selectie uit alle mogelijke regels ten aanzien van wonen binnen de gehele gemeente. En een automatische selectie van alle mogelijke regels ten aanzien van bedrijven van dezelfde gemeente ten aanzien van deze locatie.

Zelfs al zou regels op de kaart ook met standaardkleuren gaan werken, dan heb je als ervaren gebruiker nog steeds niets aan de kleuren. Iedere locatie zou dan namelijk net een andere kakofonie van kleuren opleveren in regels op de kaart. Daar is ook voor ervaren gebruikers in één oogopslag net zoveel uit af te leiden als uit de eerste tekening van een kleuter. Vandaar mijn behoefte aan een actueel antwoord op de vragen ‘waar zijn we nu helemaal mee bezig’ en ‘waarom doen we dit eigenlijk’?

 

Wat ik zeg:

Een onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Regels op de kaart wordt de vervanger van Ruimtelijkeplannen.nl. Dit wordt na de inwerkingtreding van de Omgevingswet de plek om voor specifieke locaties de regels van de gemeente, het waterschap, de provincie en het rijk te raadplegen. Zoals bijvoorbeeld het lokale omgevingsplan.

 

Over de Omgevingswet geven we diverse cursussen. Op dit moment alleen nog incompany, dus stuur me daarom even een berichtje als je hier interesse in hebt.