Wat ik denk:

Wanneer je de Omgevingswet in hapklare brokjes verdeelt, is een groot deel van die brokjes op zichzelf ontzettend logisch en zelfs zonder te kauwen nog best goed door te slikken. De OPA is daar een mooi voorbeeld van. Maar zoals het met alle hapklare brokjes in het leven gaat: als je ze allemaal tegelijk probeert op te eten, gaat het toch gruwelijk mis. Ik ben dan ook heel benieuwd of men vandaag tijdens het Bestuurlijk Overleg al tot die realisatie is gekomen of dat de minister nog steeds mag aansturen op inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023.

 

Wat ik zeg:

Een OPA is een binnenplanse omgevingsplanactiviteit. Een activiteit die voldoet aan het omgevingsplan, maar waar op grond van het omgevingsplan wel een vergunning voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een nieuwe woning. De bouw van een nieuwe woningen op de betreffende locatie is wenselijk, maar de gemeente wil de nieuwe woning wel vooraf kunnen toetsen aan de welstandscriteria en overzicht houden over de woningbouwvoorraad. Voor wie me al kwijt was bij ‘omgevingsplanactiviteit’, zie het eerdere bericht over dit onderwerp.

 

Over de Omgevingswet geven we diverse cursussen. Op dit moment alleen nog incompany, dus stuur me daarom even een berichtje als je hier interesse in hebt.