Wat ik denk:

Er valt heel veel te zeggen over de omgevingsplanactiviteit. Bijvoorbeeld dat daarmee de bouwvergunning in twee delen is opgeknipt in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Maar als ik daar nu meteen al over zou beginnen, zou dit geen hapklaar brokje meer zijn. We beginnen de week daarom even lekker rustig. Woensdag zal ik de OPA introduceren en vrijdag de BOPA. Wie het daarna lukt om in eigen woorden het verschil tussen die twee uit te leggen, gaat door voor de koelkast. Wat mij betreft dé plek om de Omgevingswet voorlopig even in te stoppen. Of permanent naar het ronde archief, dat mag ook. Overmorgen komt daar overigens waarschijnlijk weer een belangrijke update over. Dan staat er namelijk een Bestuurlijk Overleg gepland over de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

 

Wat ik zeg:

Een bouwwerk, werkzaamheden of andere activiteit waarvoor straks onder de Omgevingswet in het kader van het omgevingsplan een vergunning aangevraagd moet worden. Het betreft altijd ofwel een binnenplanse omgevingsplanactiviteit (OPA) ofwel een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Voor wie me al kwijt was bij ‘omgevingsplan’, zie het eerdere bericht over omgevingsplannen (link volgt).

 

Over de Omgevingswet geven we diverse cursussen. Op dit moment alleen nog incompany, dus stuur me daarom even een berichtje als je hier interesse in hebt.