Wat ik denk:

Iets wat je slapeloze nachten kan bezorgen. Eén van die nieuwe omgevingswet-constructies die zogenaamd 100.000 extra woningen mogelijk zou moeten gaan maken. Maar waarschijnlijk er juist voor gaat zorgen dat er voorlopig niets belangrijks nieuws meer mogelijk is. Omdat het de stikstofproblemen niet oplost. Omdat de benodigde software nog steeds niet werkt. Omdat de stedenbouwkundige bureaus nog helemaal geen tijd hebben om zich goed voor te bereiden. Omdat de ambtenaren hun best doen om zich voor te bereiden, maar ook met te weinig mensen te veel werk moeten doen. Omdat vrijwel alle cruciale juridische begrippen gloedje nieuw zijn en het straks dus prijsschieten is voor boze buren. Kortom, het omgevingsplan is het ding waar ik als ‘projectleider omgevingsplan’ m’n uiterste best voor doe om het zo goed mogelijk te laten slagen. Als het straks eenmaal werkt zoals het zou moeten werken, kan het echt een verbetering zijn ten opzichte van nu. Maar in de tussentijd is dit een onderdeel van de Omgevingswet waar ik m’n hart voor vasthou. Klachten hierover graag richten aan onze minister van wishful thinking, eh, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, @hugodejonge

 

Wat ik zeg:

Het omgevingsplan is een nieuw juridisch instrument dat geïntroduceerd wordt door de Omgevingswet. Iedere gemeente heeft straks één omgevingsplan dat de gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving bevat. Het omgevingsplan vervangt straks de huidige bestemmingsplannen en zal ook regels gaan bevatten die nu nog in een deel van de gemeentelijke verordeningen staan.

 

Over de Omgevingswet geven we diverse cursussen. Op dit moment alleen nog incompany, dus stuur me daarom even een berichtje als je hier interesse in hebt.