Het is lente, oftewel, bronsttijd! Zowel mensen als dieren dartelen weer vrolijk rond, met helaas ook wat botsingen tot gevolg. Omdat je dan ook met een vergunningplicht te maken hebt, bij deze informatie over wat te doen bij een (dreigende) wildaanrijding.

Boom of bambi

Wildaanrijdingen gebeuren met name na zonsondergang bij snelheden boven de 60 km per uur. Als je die snelheid aanhoudt en voldoende afstand houdt in gebieden waar veel wild voorkomt, kunnen de dieren jou nog ontwijken en kunnen jouw voorganger en jij nog vol in de ankers. Hoe dan ook: hoe schattig en zielig het dier in je koplampen ook is, houdt alsjeblieft je stuur recht en probeer niet uit te wijken. De bomen in de berm zijn echt harder en dus gevaarlijker dan een horde bronstige bambi’s.

Boem is ho

Heb je toch iets geraakt? Zet je auto meteen aan de kant en zoek uit wat je geraakt hebt. Was het een huisdier en/of klein wild zoals dassen, vossen, marters en vogels? Bel dan de lokale dierenambulance. Gaat het om een wild hoefdier? Bel de politie op 0900-8844 en blijf rustig wachten, doorrijden na een wildaanrijding is namelijk strafbaar. Ook al loopt het dier weg, niet erachter gaan en nog meer wild verstoren. En beter ook niet aan de politie vragen of je het wild mee mag nemen, want dat is eveneens strafbaar aangezien het beschermde dieren betreft.

Zweethonden

Nadat je de politie gebeld hebt, schakelt die een door de Stichting Wildaanrijdingen Nederland geaccrediteerde faunabeheerder in. Zij beschikken over de benodigde vergunning om de duizenden reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen die jaarlijks worden aangereden te vervoeren. Om dit te kunnen doen, beschikken de faunabeheerders over zogenaamde ‘zweethonden’. Honden die speciaal getraind zijn om gewonde dieren op te sporen zodat de faunabeheerder ze uit hun lijden kan verlossen.