Voor wie net inschakelt: 2022 is 2023 geworden, gelukkig nieuwjaar!

Dus we hebben met z’n allen vorig weekend uitbundig lopen feesten. En een flink aantal vergunningverleners, toezichthouders en hulpdiensten bezig gehouden. En voor vergunningennieuws gezorgd dat uitgeplozen en toegankelijk gemaakt kan worden.

Het jaarwisselingsthema van dit jaar: vreugdevuren

Na:

  1. Van Scheveningen tot Barneveld

Volgt nu deel 2: Zoek de 10 verschillen

Zoek de 10 verschillen

Voor wie deel 1 nog niet gelezen heeft: ik ben mee geweest op vreugdevuren-inspectie in Barneveld. Wat ik super leuk vond, want sinds de jaarwisseling van 2018-2019 ken ik de vreugdevuren van Scheveningen uit het nieuws. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de verschillen.

1. Nieuwswaardigheid

Tijdens de jaarwisseling van 2018-2019 ging het ontzettend mis met de vreugdevuren in Scheveningen waardoor die diverse keren landelijk nieuws waren. Ook dit jaar weer.

De vreugdevuren in Barneveld halen nog net het lokale sufferdje, maar daar is ook echt alles mee gezegd. Dat het er dit jaar 20 zijn en dat alle aangevraagde ontheffingen verleend zijn, is letterlijk het enige wat er aan nieuws te melden was over de Barneveldse vreugdevuren dit jaar.

2. Aantal

Met ‘de Scheveningse vreugdevuren’ worden twee hele specifieke vreugdevuren bedoeld: die van Scheveningen-Dorp op het Noorderstrand en die van Duindorp op het Zuiderstrand. Scheveningen-Dorp en Duindorp zijn woonwijken aan weerszijden van de Scheveningse Havens.

In Barneveld heeft – net zoals in de omringende gemeentes – ieder dorp meerdere vreugdevuren. In totaal zijn er deze jaarwisseling 20 vreugdevuren vergund in Barneveld. In het verleden waren het er vaak grofweg 30.

3. Sfeer

De Scheveningse vreugdevuren staan bekend om hun rivaliteit tussen Scheveningen-Dorp en Duindorp en trekken duizenden toeschouwers. De Barneveldse vreugdevuren zijn er om gezellig samen met buren, familie en/of collega’s de jaarwisseling te vieren. Een wereld van verschil qua sfeer, wat waarschijnlijk een belangrijke oorzaak is voor alle andere verschillen.

4. Hoogte

Toen het misging in Scheveningen, waren de vreugdevuren zo’n 35 meter hoog als gevolg van een onderlinge wedstrijd en poging om een wereldrecord te vestigen. En dat werd van tevoren als aanvaardbaar gezien door de burgemeester.

De gemiddelde verdieping van een gebouw is ongeveer 3 meter hoog. Dus een vreugdevuur van 35 meter hoog, komt neer op een flatgebouw van ruim 11 verdiepingen! Wie bedenkt zoiets?!?

noproblamamok

noproblamamok

Nu mogen de Scheveningse vreugdevuren ‘nog maar’ 10 meter hoog zijn. Nog steeds vergelijkbaar met een portiekflat. Dat levert nog altijd indrukwekkende plaatjes op.

In Barneveld zijn de vreugdevuren maximaal 3 meter hoog. Een stuk veiliger, maar daardoor uiteraard ook minder fotogeniek.

Bovendien was het hartstikke regenachtig tijdens onze inspectieronde op 30 december. En waren er nog geen vreugdevuren op openbare terreinen opgebouwd waardoor het totaal ongepast was om tijdens een inspectie een foto te maken. Dus hebben we maar voor het gemeentehuis een mugshot met m’n no-problama-mok gemaakt.

5. Omvang

Deze hangt heel erg samen met de hoogte, maar is wel een belangrijke om apart te benoemen. Om stabiel hoger te kunnen bouwen, moet je namelijk breder bouwen. Anders stort je toren bij het eerste zuchtje wind al om. De hoogte ingaan met een vreugdevuur betekent dus geen gestage lineaire toename van de omvang, maar een exponentiële groei.

In Barneveld bestaat een vreugdevuur van maximaal drie meter hoog uit maximaal 15 kuub brandbaar materiaal. De standaard vuilcontainers die bij verbouwingen op de parkeerplaats voor je huis staan, zijn drie kuub. Dus in Barneveld bestaat één vreugdevuur uit maximaal vijf van dat soort containers aan houtafval.

In Scheveningen zijn de vreugdevuren tegenwoordig maximaal tien meter hoog. Dat is 3,33 keer zo hoog als Barneveld, dus bij lineaire groei zou je op 3,33 keer 15 is 50 kuub uitkomen. Groot, maar nog te bevatten. Alleen is de groei dus niet lineair, maar exponentieel. Een vreugdevuur van 10 meter hoog is 10 bij 10 bij 10 meter, oftewel 1.000 kuub. Een 3,33 keer zo hoog vreugdevuur is daardoor 66,66 keer zo groot!

Voor elk van beide Scheveningse vreugdevuren zijn grofweg 333 van die 3 kuubs containers vol pallets nodig. Dat zijn voor beide vuren samen dus zo’n 666 containers in totaal! Zo zie je maar weer, the devil is in the details.

Om nog beter een gevoel van de enorme omvang te krijgen: heel Scheveningen heeft maar 139 straten. Met de huidige ‘kleinere’ torens van 10 meter worden er tijdens de jaarwisseling dus nog steeds voor iedere Scheveningse straat gemiddeld 5 containers vol pallets verbrand op het strand. Waar halen ze het überhaupt vandaan?

6. Brandveiligheid

Voor het begrijpen van brandveiligheid is de branddriehoek essentieel.

Als je een brand wil blussen, moet je één van de drie zijden van de branddriehoek weghalen. Dus de temperatuur verminderen, de brandstof weghalen of hermetisch afsluiten zodat er geen zuurstof meer bij kan. Dat laatste is waarom een vlam in de pan uitgaat wanneer je de deksel erop doet.

Hoe meer brandstof er is, hoe hoger de temperatuur kan worden en hoe langer het dus duurt om de brand te blussen door met water de temperatuur te verlagen. Uittrappen is bij dit soort omvang sowieso geen optie meer. Een vreugdevuur is ook geen pan waar je een deksel op kunt doen. En bij dit soort temperaturen wordt de brandstof weghalen ook lastig tot volstrekt onmogelijk.

Ik ben geen brandveiligheidsdeskundige, maar iets zegt me dat het verschil in omvang tussen 15 kuub en 1.000 kuub brandstof ook weer richting een exponentieel verschil in beheersbaarheid van de brand zal gaan.

7. Fear factor

Gevaar heeft een bepaalde aantrekkingskracht, daarom zijn foute mannen ook vaak zo populair. I know, been there, done that. Ik ben ook geen psycholoog, maar ik vermoed dat juist het gevaar van de enorme Scheveningse stellages met hun torenhoge vlammen als de charme ervan gezien wordt. Like a moth to a flame.

Waarschijnlijk zorgt juist dat gevaar ervoor dat de Scheveningse vreugdevuren zoveel meer hout, bezoekers en journalisten aan weten te trekken dan de Barneveldse vreugdevuren.

8. Online presence

Ongetwijfeld zullen er groepen zijn in Barneveld die een vreugdevuur organiseren en een website hebben of op social media zitten. Ik heb ze zo snel niet kunnen vinden. Hun online presence zal in ieder geval totaal anders zijn dan die van de Scheveningse vreugdevuren die ieder hun eigen Facebook-pagina met rond de 15.000 volgers hebben.

9. Regels

Gelet op de ronduit dramatische voorgeschiedenis van de Scheveningse vreugdevuren en de aandacht die men nu zegt te hebben voor het vergunnen van de vreugdevuren, was ik nogal verbaasd over het verschil in regels tussen Den Haag en Barneveld.

In Barneveld zijn vreugdevuren in artikel 5:34 van de APV geregeld en geldt er wel een vergunningenstelsel. Zodra je zoekt op Barneveld en vreugdevuren vindt je meteen het gemeentelijke aanvraagformulier. Het is dat je minimaal 18 moet zijn om dit aan te kunnen vragen, maar anders zou ik zeggen ‘een kind kan de was doen’. Je hoeft in ieder geval absoluut geen vergunningenmanager te zijn om dit te kunnen begrijpen of aan te vragen.

In Den Haag zijn vreugdevuren in artikel 2:73A van de APV geregeld en geldt er een algemeen verbod zonder ontheffingsmogelijkheid. Huh, maar, de Scheveningse vreugdevuren zijn nu toch vergund volgens de media? Ja… rara, hoe kan dat?

10. Nieuwsbriefwaardigheid

Heel veel meer nieuwsbriefwaardigs is er niet meer te vertellen over Barneveld. Ze worden sinds jaar en dag vergund en gecontroleerd. Naar ieders tevredenheid, want de organisatoren weten waar ze aan toe zijn en de gemeenschap bespaart op de kosten. Gereguleerde vreugdevuren veroorzaken minder schade aan de openbare ruimte en als die per ongeluk toch ontstaat, zijn de organisatoren makkelijker aansprakelijk te stellen. De kans dat een Barnevelds vreugdevuur landelijk nieuws oplevert, is daardoor minimaal. De kans dat ik hier nog een nieuwsbrief over ga schrijven daarom ook.

De Scheveningse vreugdevuren daarentegen… hopelijk komen ze zoals dit jaar om de goede redenen in het nieuws en duurt het nog heel lang voordat het weer een keer mis gaat. Ik wil er in ieder geval nog minstens één nieuwsbrief over schrijven. Want hoe kan het dat de media schrijven dat de Scheveningse vreugdevuren vergund zijn, terwijl de Haagse APV een totaalverbod zonder vergunningenstelsel heeft? Daar wil ik nog een keer induiken, maar dat wordt wel op z’n vroegst over 11,5 maand want het is al Driekoningen geweest.

Hoogste tijd voor de dagafsluiting!

Vragen en reacties zijn van harte welkom. Ook als ze ronduit kritisch zijn.

Het derde deel van de nieuwsbrievenreeks over de jaarwisseling volgt eind dit jaar, begin volgend jaar.

Overigens ben ik van mening dat de Omgevingswet langer in het nieuws had moeten blijven en snel weer in het nieuws zou moeten komen.

En weet de oplettende lezer van mijn posts dat er ook een nieuwsbrief over Johan Vollenbroek in de maak is naar aanleiding van dit bericht

Overige nieuwsbrievenonderwerpen: