De rechtbank Oost-Brabant blijkt woensdag een belangrijke uitspraak gedaan te hebben over het salderen van stikstof.

Daarom vandaag als hapklaarbrokje: wat is dat salderen eigenlijk?

Wat ik denk…

Wauw, de rechtbank zegt letterlijk: “Anders is het dweilen met de kraan open en wordt iedere vorm van herstel van de natuur belemmerd”. That’s pretty major.

Wanneer je zoekt op de betekenis van stikstof salderen wordt er vrijwel overal meteen ingegaan op de details ‘intern salderen’ en/of ‘extern salderen’. Terwijl ‘salderen’ als woord niet in de gratis online Dikke van Dale staat en ook niet bepaald b1 is. Maar blijkbaar worden we desalniettemin allemaal geacht deze term allang te kennen.

Deze uitspraak van de rechtbank gaat over intern salderen. Ik zal binnenkort nog een keer terugkomen op het verschil tussen intern en extern salderen. Voor nu beperkt ik me bewust even tot het overkoepelende begrip ‘salderen’.

Salderen komt opvallend vaak neer op koehandel.

De ene keer letterlijk. De andere keer figuurlijk. En niet zelden allebei tegelijkertijd.

Er is regelmatig gesaldeerd met papieren koeien. Volgens deze uitspraak mag dat alleen maar met echte koeien.

Ouch. Nu heeft het ineens geen zin meer om te handelen in niet-bestaande koeien. En zijn er salderingsmogelijkheden weggevallen, terwijl daar al zo’n groot tekort aan was.

Voor wie meer wil weten over de juridische achtergrond van de uitspraak.

Wat ik zeg…

Salderen betekent verrekenen en komt in uiteenlopende rechtsgebieden voor. Nieuwe uitstoot van stikstof kan gesaldeerd worden met een vermindering van bestaande uitstoot van stikstif. Maar het heet bijvoorbeeld ook salderen wanneer de energiemaatschappij bij huishoudens met zonnepanelen in de zomer opgewekte zonnestroom verrekent met in de winter gebruikte stroom van het elektriciteitsnet.