Denk je een vergunning te hebben voor de tafels en stoelen in je broodjeszaak, trekt de gemeente die ineens in. En ondertussen werd er gedreigd met handhaving. Permiso hielp de broodjeszaak en liet de gemeente van gedachte veranderen.

Alles zelf goed geregeld

Maandenlang is de eigenaresse van de broodjeszaak bezig geweest met het regelen van de benodigde vergunningen voor het eindelijk zo ver is. Met een flinke lening van de gemeente richt ze haar nieuwe broodjeszaak in, onder andere met tafels en stoelen. De broodjes vallen in de smaak en de zaken gaan dus goed. Totdat diezelfde gemeente ineens van de ene op de andere dag besluit de vergunning zo te veranderen dat er geen tafels en stoelen meer in de broodjeszaak mogen staan. En voor het geval ze niet direct verwijderd worden, dreigt de gemeente ook meteen met hoge dwangsommen. Dit is het moment dat Permiso wordt ingeschakeld.

“De gemeente maakt van hun fouten jouw probleem.”

Na een goed gesprek met de eigenaresse in haar broodjeszaak zoeken we eerst uit wat er nu precies aan de hand is. Zoals zo vaak, blijkt het lokale bestemmingsplan een centrale rol te spelen. Achteraf gezien had de gemeente helemaal geen vergunning mogen verlenen voor een broodjeszaak met tafels en stoelen op deze plek. Alleen had niemand dat door op het moment dat de vergunning verleend werd, ook de gemeente zelf niet. De gemeente lost dit op door de vergunning per direct zo te wijzigen dat wel aan het bestemmingsplan voldaan wordt. Gevolg is dat de broodjeszaak alle tafels en stoelen weg moet halen. Een desinvestering van jewelste die er ook nog eens voor zorgt dat de gehuurde ruimte ineens veel te groot is voor de broodjeszaak. Als de eigenaresse van de broodjeszaak dat geweten had, had ze nooit deze voor deze locatie gekozen.

Alsnog toegestaan

Nadat duidelijk is hoe een situatie in elkaar zit, proberen we altijd in contact te komen met de behandelend ambtenaar. Voorkomen is beter dan genezen, dus proberen we waar mogelijk formele stappen te voorkomen. Jammer genoeg staat niet iedere gemeente daar voor open, ook deze niet. We maken daarom bezwaar tegen de wijziging van de vergunning en dienen een zienswijze in tegen het voornemen tot handhaving. Wij leveren de juridische argumenten aan. De eigenaresse van de broodjeszaak de informatie over de totstandkoming van de vergunning en de gevolgen van de wijziging. Samen overtuigt dat de gemeente. De vergunning is weer in ere hersteld. Aangezien de gemeente de vergunning onterecht had gewijzigd, zijn alle kosten voor de begeleiding door Permiso bovendien vergoed door de gemeente.

De eigenaresse van de broodjeszaak blikt tevreden terug: “Zonder hulp van Permiso was het nooit gelukt een oplossing te vinden, want de gemeente maakt van hun fouten jouw probleem. Mocht ik in de toekomst weer hulp nodig hebben, of als ik van iemand hoor dat ze hulp nodig hebben, dan neem ik weer contact met Permiso op, ze hebben me heel goed geholpen in de gesprekken met de gemeente.”