Wat ik denk:

Als je afgelopen week m’n hapklare brokjes hebt gevolgd, zouden deze vraag en onderstaand antwoord redelijk logisch moeten klinken. De kans is echter vrij groot dat dit de eerste keer is dat je van een OPA en BOPA hoort. Voor de zekerheid daarom toch maar even de vindplaatsen van de benodigde informatie om deze abracadabra te kunnen begrijpen:

De Omgevingswet introduceert niet alleen een nieuwe cultuur, nieuwe software en nieuwe inhoudelijke regels. Er worden ook nog eens heel veel nieuwe begrippen geïntroduceerd. Die begrippen lijken ook nog eens op wat we al kenden in het omgevingsrecht, maar op essentiële details betekenen ze vaak wel net iets anders. Om het overzichtelijk te houden. Wij balen hiervan, want het omgevingsrecht is sowieso al een vakgebied met veel vaktaal die het onnodig ingewikkeld maakt. Daarom zijn we bij @Permiso als expertisecentrum vergunningen een vaktaal-woordenboek aan het opbouwen op onze website.

 

Wat ik zeg:

Als een OPA niet aan de voorwaarden voldoet, wordt het een BOPA want dan is de activiteit in strijd met het omgevingsplan.

 

Over de Omgevingswet geven we diverse cursussen. Op dit moment alleen nog incompany, dus stuur me daarom even een berichtje als je hier interesse in hebt.