Fijne herfstvakantie Midden- en Zuid-Nederland!

Het perfecte moment om onze laatste vergunningenontdekking uit Italië in de groep te gooien: eco-monsters!

Ja, behalve uit Schotlands monster van Loch Ness, Yeti uit de Himalaya en de Noord-Amerikaanse Sasquatch, blijkt de monsterfamilie ook een Italiaanse vergunningenvariant te hebben. Brrrr, eco-monsters. Zij trekken geen toeristen aan, maar stoten ze juist af. Deze monstruositeiten blinken namelijk uit in het vernielen van de beschermde Italiaanse landschappen en natuur waar wij zo dol op zijn.

Eerst even: wauw, er is dus gewoon een Nederlandse vertaling van ‘monstrocity’. Weer wat geleerd vandaag. Er bestaat niet alleen zoiets als een eco-monster, je kunt dat ook nog eens als monstruositeit omschrijven. Omdat ‘iets wat afschuwelijk lelijk is’ niet duidelijk genoeg verwoordt hoe wanstaltig dit is. Want eco-monsters zijn serieus naar. En in tegenstelling tot Loch Ness, Yeti en Sasquatsch verstoppen ze zich ook nog eens niet voor je. In al hun lelijkheid trekken ze juist ontzettend de aandacht, alsof deze illegale gebouwen nergens bang voor hoeven te zijn omdat ze in Italië geen natuurlijke vijanden hebben.

Voor wie nu denkt dat ik grovelijk overdrijf: er bestaat zelfs een top 10 van eco-monsters die je kunt bezoeken! Kijk zelf maar op For Travel Advice Lovers. In deze top 10 komt Hotel Fuenti er overigens maar bekaaid af met alleen een hele korte vermelding in de inleiding. Dit hotel wordt ook wel ‘het monster van Fuenti’ genoemd en was het eerste illegale ecosysteem verwoestende gebouw dat eco-monster genoemd werd. Én het eerste eco-monster dat (gedeeltelijk) gesloopt werd. Na ruim 30 jaar procederen. Blijkbaar heb je in Italië zelfs een schrikbarend lange adem nodig om als handhavers van illegale bouwwerken af te komen.
Door het juridische getouwtrek kon Hotel Fuenti al die tijd niet in gebruik genomen worden. Gelukkig loonde deze misdaad dus niet. Het is pas in gebruik genomen onder de nieuwe naam Giardini del Fuenti nadat het illegale deel was afgebroken en alleen het vergunde gedeelte overbleef. En toen leefden ze nog lang en gelukkig? Dat heb ik nog niet uit kunnen vinden. Daar hoop ik jullie wel een keer update over te kunnen geven. Door het tijdens een volgende vakantie in Italië met eigen ogen te gaan zien. Lekker de rampentoerist uithangen aan de kust van Amalfi. Als we de foto’s mogen geloven is dit lelijke eendje een prachtige zwaan geworden, maar vanuit de juiste hoek proberen ze in reisgidsen zelfs een badkuip als zwembad te presenteren.