#hierwasik donderdag: de KISS-training van Lex Meuldijk #geenfotohoofd #mugshot

KISS: keep it simple, stupid

Dat is dé manier om faalkosten in de bouw – en eigenlijk overal – te voorkomen.

Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan.

Daarom werd de brandweer bijvoorbeeld pas om 18:51 uur gebeld, terwijl het brandalarm van de Notre Dame in Parijs al om 18:16 uur af ging.

Dus, hoe zorg je ervoor dat je dit niet alleen weet, maar ook daadwerkelijk doet?

Tijdens de KISS-training neemt Lex je mee in de combinatie van managementkeuzes die voorafgaat aan het soort rampen waar we allemaal de desastreuze gevolgen van kennen. Van het zinken van de Titanic, tot het afbranden van de Notre Dame en de vliegramp op Tenerife.

Ogenschijnlijk kleine beslissingen, kunnen hele grote hele vervelende gevolgen hebben. Lex slaagt er ontzettend goed in om je dat niet alleen te vertellen, maar ook echt te laten realiseren en voelen.

Om vervolgens tot de kern te komen: hoe kun je als opdrachtgever, manager en/of medewerker de volgende Titanic van te voren herkennen en proberen te voorkomen?

Dat kan alleen als het gewaardeerd wordt dat mensen scherp zijn op details, kritische vragen stellen en zich mede-verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat.

Helaas wordt die houding nog veel te vaak alleen maar als lastig ervaren. Dus gaat de KISS-training ook in op de vraag ‘wat als ik m’n leverancier/leidinggevende hier niet in mee krijg?’.

Voor mij voelde deze ochtend met een zeer succesvolle ondernemer uit de bouw als een welkom steuntje in de rug. Precies op het juiste moment, aangezien ik weer eens lastig gevonden wordt door wat mensen omdat het confronterend is en wat langer duurt als ik potentiële Titanics probeer te herkennen en voorkomen.

Dankjewel Lex voor deze reminder om gefocused te blijven en dankjewel Loko Cartoons dat je ons aan elkaar hebt voorgesteld.