#hierwasik zondag: de hipste kerk van de Biblebelt, Mozaiek0318 in Veenendaal #geenaapjeskijken en daarom geen #mugshot gemaakt.

Dit jaar heb ik een detacheringsopdracht in de Biblebelt en ik moet zeggen, er ging een wereld voor me open. Ik ken grote (inter)nationale religieuze bijeenkomsten, maar op lokaal niveau alleen maar kleiner wordende kerkelijke gemeenschappen. En de uitdagingen die dat oplevert met kerken die steeds minder gebruikt worden of zelfs leeg komen te staan. In de Biblebelt is de uitdaging precies andersom: de kerkelijke gemeenschappen worden steeds groter en hebben dus ook steeds grotere kerken nodig.

Ik woon in het centrum van Nijmegen, dus associeer ik verkeersregelaars met de Vierdaagse(feesten), kermissen, concerten, festivals en de coffeeshop om de hoek. Wist ik veel dat er kerken zijn waar letterlijk iedere zondag twee of zelfs drie keer 2.000 mensen naartoe komen. Met bijbehorende parkeerproblemen, en dus verkeersregelaars. Dat ontdekte ik doordat ik de vergunning voor de uitbreiding van zo’n kerk moest controleren en dit fenomeen fascineerde me meteen. Wat doen zij zó anders dat de dynamiek blijkbaar precies andersom is ten opzichte van mijn ervaringen tot nu toe met kerken.

Niet alleen de zware kerken blijken te groeien als kool. Er is ook een ontzettend hippe kerk die zelfs zo populair is, dat er dit jaar zeven nieuwe gemeentes van zijn opgericht. De Mozaiekgemeentes zijn kerken, maar kerken niet in een kerk. Mozaiek0318 komt op zondag twee keer met zo’n 1.500 man bij elkaar in een zalencentrum op een bedrijventerrein in Veenendaal. Mozaiek020 in een Amsterdamse middelbare school. Alle faciliteiten zijn er al, maar staan anders leeg op zondag. Hoe geniaal!

Bij Mozaiek krijg je geen donderpreek, wel een motivational speech. Geen liedboek, wel live-muziek die blijft hangen. Geen klokken, wel een livestream en Youtube-kanaal. Intrigerend om een keer meegemaakt te hebben.

Dit is de dienst die ik heb bijgewoond: