Gisteren protesteerden er weer boeren in verband met stikstofregels, daarom vandaag de vraag: wat is het additionaliteitsvereiste?

Het additionaliteitsvereiste is namelijk de stikstofregel waardoor de provincie zich niet tegelijkertijd aan de regels kan houden én aan de eisen van de boeren kan voldoen: “Ook eisten ze dat extern salderen weer mogelijk zou worden: dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega’s om zo PAS-melders de gelegenheid te geven toch legaal door te werken.”

Wat ik denk

Niet bepaald een term die voor zichzelf spreekt. Of makkelijk te onthouden en uit te spreken is. Ontzettend jammer, want zo maak je het mensen wel heel moeilijk om te begrijpen wat er nou precies aan de hand is bij de stikstofcrisis en dus mee te kunnen denken over een oplossing. Onze cynisch humoristische vertaling van het additionaliteitsvereiste: de stikstof sinterklaas is door z’n geitenpaadjes heen en bestaat dus niet meer. We zullen met z’n allen nu echt eerst de natuur genoeg moeten laten herstellen, voordat er weer aan de verlanglijstjes van mensen toegekomen kan worden.

Wat ik zeg

Het additionaliteitsvereiste is door de Raad van State bevestigd in de uitspraak van 29 mei 2019 die de stikstofcrisis veroorzaakte. Vrijkomende stikstofruimte mag alleen gebruikt worden voor de verlening van vergunningen, als vaststaat dat die niet nodig is om verslechtering van Natura 2000-gebieden te voorkomen en perspectief te houden op herstel.