Woensdag zette de Raad van State in een hele belangrijke uitspraak over CO2-opslag Porthos een streep door de bouwvrijstelling ten aanzien van stikstof. Stikstof heb ik woensdag al besproken, daarom is vandaag de vraag: wat is CO2?

Wat ik denk:

Ten aanzien van stikstof kon ik dankbaar gebruik maken van een definitie van het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) omdat op rivm.nl/stikstof dit belangrijke onderwerp toegankelijk is gemaakt voor de massa. Voor CO2 heb ik zelf van alles bij elkaar moeten zoeken, want rivm.nl/co2 bestaat niet. Opvallend, aangezien CO2 het belangrijkste broeikasgas is. Broeikasgassen zorgen voor de opwarming van de aarde. Die ervoor zorgt dat de zeespiegel stijgt. Wat ervoor zorgt dat we straks niet meer op vakantie kunnen naar de Malediven omdat die in zee verdwijnen. En we zelf mogelijk ook de helft van Nederland kwijtraken. Best belangrijk dus, lijkt me. Maar blijkbaar niet belangrijk genoeg om als overheid begrijpelijk uit te leggen aan je burgers. Ook opvallend: de uitstoot van stikstof is zwaar gereguleerd in vergunningenland. CO2 niet. Overheden streven wel vermindering na, maar op wereldniveau is voor een andere systematiek gekozen. De CO2-reductie bij de grootste uitstoters wordt gestimuleerd door het CO2-heffingsregister en de CO2-emissiehandel. Waarom voor die verschillende aanpak gekozen is en wat daar de gevolgen van zijn? Het is mij nu nog niet echt duidelijk. Weet jij het wel? Laat het me weten! Anders gaan we zelf op zoek, want ik vind dit een mooie vraag voor m’n Linkedin-nieuwsbrief ‘Vergunningengids Actueel’. Nog niet aangemeld? https://lnkd.in/e-2XW-Su

Wat ik zeg:

CO2 is koolstofdioxide. Net zoals stikstof maakt ook dit gas van nature onderdeel uit van de lucht die we inademen. Men weet nog niet precies voor hoeveel procent onze atmosfeer uit CO2 bestaat. Wel is duidelijk dat het percentage toeneemt en onder de 1% ligt. CO2 is een broeikasgas omdat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde.