De inwerkingtreding van de Omgevingswet is een half jaar uitgesteld: wat nu?

Wat ik denk:

De kogel is eindelijk door de kerk! Of die de juiste kant op is geschoten laat ik nu nog even in het midden. Het belangrijkste is dat het in ieder geval géén 1 januari 2023 meer is. Dat geeft ruimte. Dus, wat zullen we met z’n allen gaan doen met die ruimte?

De mensen die al volop bezig waren met de Omgevingswet, zullen volop bezig blijven. Die weten waarschijnlijk ook allang wat ze met deze ruimte willen gaan doen. Maar wat gaan de mensen doen die er nog totaal niet mee bezig waren terwijl de Omgevingswet wel van doorslaggevende betekenis voor hun werk gaat zijn? Ik begrijp heel goed dat de mensen die tegen uitstel waren, de nog verdere verslapping van de aandacht bij deze groep als belangrijk nadeel van uitstel zien.

Ik hoop dat het de actieve Omgevingswet-mensen lukt om hun passieve collega’s in ieder geval aan de gang te krijgen/houden wat betreft de cultuurverandering. Die had 10 jaar geleden al moeten beginnen en is ook totaal niet afhankelijk van wetgeving of software. Super zonde dus dat die in de hoofden van veel mensen nu ook met een half jaar is uitgesteld. Want laten we eerlijk zijn: het zijn vaak degenen die nog helemaal niet met de Omgevingswet bezig zijn, die het meest in strijd met de beoogde cultuur van integraliteit en ‘ja, mits’ handelen.

Wat ik zeg tegen overheidsorganisaties

Iedereen die bezig is met de implementatie van de Omgevingswet zal de planning nu aan moeten passen. Doordat de inwerkingtreding is uitgesteld, is er niet alleen meer rust om de implementatie goed voor te bereiden. De extra tijd geeft ook meer inhoudelijke mogelijkheden. Keuzemogelijkheden die afgelopen maanden afvielen wegens tijdgebrek, hebben nu wellicht wel een kans van slagen. Het is dus verstandig om die opnieuw tegen het licht te houden.

Wat ik zeg tegen aanvragers

Als je al een formele aanvraag had ingediend voor een omgevingsvergunning of (wijziging) bestemmingsplan verandert dit uitstel niets voor jouw situatie.
Als je nog bezig bent met de voorbereiding van een aanvraag is het verstandig om binnenkort je contactpersoon te benaderen. Vraag diegene of dit uitstel van belang is voor jouw project. Het kan namelijk zijn dat het uitstel invloed heeft op het toepasselijke recht op je aanvraag. Wellicht dat de gemeente nu bijvoorbeeld wel een nieuwe aanvraag wijziging bestemmingsplan in behandeling kan nemen en je aanvraag dus niet op grond van de Omgevingswet voorbereid hoeft te worden.

Over de Omgevingswet geven we diverse cursussen. Op dit moment alleen nog incompany, dus staat het nog niet hier op de website. Stuur me daarom even een berichtje als je hier interesse in hebt.