Fijne herfstvakantie Noord-Nederland!
Herfstvakantie zit er voor mij niet in wegens te veel hooi op m’n vork, dus geniet ik met Italië-posts nog even na van m’n bezoek aan Rome afgelopen zomer. Toen schreef ik dit bericht over de Italiaanse notariële controle op bouwvergunningen. Gelukkig leverde ons onderzoek naar vergunningen in Italië meer interessante onderwerpen op, waaronder de geometra.
Als we belangenorganisatie Mondi mogen geloven, zijn dit de taken van een geometra:
- Terreinen meten
- Perceelsgrenzen bepalen
- Kadastrale tekeningen maken
- Onroerend goed taxeren
- Bouwtekeningen maken
- Bouwkosten berekenen
- Bouwvergunningen aanvragen
- Directie voeren/toezicht houden bij bouwwerkzaamheden
- Bouwtechnisch onderzoek verrichten
Om jezelf geometra te mogen noemen, schijn je ingeschreven te moeten zijn in de orde van landmeters, je aan hun beroepsregels en tarieven moeten houden en geen ander beroep mogen vervullen. Dit wordt bevestigd door de Google Translate-vertaling van de Italiaanse Wikipedia-pagina over de geometra die zelfs verwijst naar wetgeving over wat een geometra allemaal moet kunnen.
Of het klopt of niet, ik vind het sowieso een interessant idee. Want als ik mij niet vergis, heb je voor deze werkzaamheden in Nederland meerdere deskundigen nodig. Meer deskundigen inhuren kost vaak meer geld en in ieder geval meer werk. Bovendien zijn die deskundigen in Nederland niet gebonden aan maximum tarieven.
Doordat deze werkzaamheden in Nederland gedaan worden door bijvoorbeeld makelaars en aannemers heeft jouw deskundige mogelijk eigen belangen die haaks staan op jouw belangen als opdrachtgever. Een makelaar kan bijvoorbeeld gebaat zijn bij een snelle verkoop en daarom bij een wat lagere woningprijs. En een aannemer bij hoog inschatten van bouwkosten en slap toezicht op bouwwerkzaamheden.
Er zitten ongetwijfeld een hoop haken en ogen aan een introductie van de geometra in Nederland. Als één beroepsgroep zoveel verschillende werkzaamheden uit moet voeren, is het bijvoorbeeld maar zeer de vraag hoe goed men kan zijn in ieder van die werkzaamheden. Iemand die dag in dag uit alleen maar bouwvergunningen aanvraagt, zal daar beter in zijn dan iemand die dat zo af en toe ook doet. Voor allebei valt wat te zeggen en ik kan me voorstellen dat het van de complexiteit van een project af zal hangen wat beter is. Met de vergunningenpiramide uit onze methode projectgericht vergunningenmanagement is daar in ieder geval al een inventarisatie voor.
Tot slot: voorlopig heb ik nog meer dan genoeg landen voor dit soort ‘vergunningengids op vakantie’ posts. Dus, mocht je een interessant vergunningenweetje uit het buitenland weten? Gooi het in de groep!