In Leeuwarden is het mogelijk om vergunningvrij zonnepanelen in grondopstelling te bouwen. De hoogste bestuursrechter moest zich hierover uitspreken en blijkt akkoord te zijn met de Leeuwardense constructie.

Geweldige besparing

Mits je je aan de voorwaarden van bestemmingsplan “Leeuwarden – Partiële herziening Plan voor de zon” houdt, heb je in Leeuwarden geen bouwvergunning nodig voor een zonnepark. Ideaal, want daarmee bespaar je zo per zonnepark 4 à 24 maanden voorbereidingstijd. En duizenden, zo niet tienduizenden euro’s aan leges en andere vergunningskosten. Geweldig nieuws dus dat de hoogste bestuursrechter hiermee akkoord is. Hopelijk volgen snel veel gemeenten het voorbeeld van Leeuwarden.

Experiment

Jammer genoeg kan niet iedere gemeente vandaag nog het voorbeeld van Leeuwarden volgen. Er is namelijk gebruik gemaakt van een bijzondere experimentenregeling uit de Crisis- en herstelwet. Artikel 7j van het Besluit uitvoering Crisis- en Herstelwet maakt het mogelijk om in een bestemmingsplan te regelen dat voor een periode van 15 jaar geen bouwvergunning nodig is voor zonneparken. Vooralsnog kunnen daardoor alleen gemeenten die toestemming krijgen voor een vergelijkbaar experiment zonneparken vergunningvrij maken.

Waar kun je je aanmelden?

Wil je graag dat jouw gemeente zonneparken ook vergunningvrij maakt? Je gemeente kan via de helpdesk van Infomil contact opnemen met het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het aanmelden van zo’n innovatief experiment. Voor de uiteindelijke toestemming is een regeringsbesluit nodig. Dit gebeurt in tranches, waardoor er vaak behoorlijk wat tijd overheen gaat. Als je op redelijk korte termijn een zonnepark wil bouwen, is het daarom verstandig om toch gewoon maar een vergunning aan te vragen.

Voorlopers

Als je in een van deze gemeenten woont heb je geluk, die doen al mee aan de experimentenregeling voor zonneparken:

  • Heerhugowaard
  • Hoorn
  • Koggenland
  • Ooststellingwerf
  • Weststellingwerf
  • Peel en Maas

Provinciale regels

Bestemmingsplan “Leeuwarden – Partiële herziening Plan voor de zon” heeft overigens niet helemaal ongeschonden de eindstreep gehaald bij de hoogste bestuursrechter. Ten aanzien van één deelgebied (Nieuw Stroomland) heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het bestemmingsplan wel vernietigd. Ten aanzien van dat deelgebied voldeed het plan namelijk niet aan de provinciale regels voor zonneparken. Dat is dus wel belangrijk om in de gaten te houden bij vergunningvrije zonneparken: is het betreffende bestemmingsplan al onherroepelijk geworden? Als dat niet het geval is, zullen wij voor de zekerheid controleren hoe groot de kans is dat het plan vernietigd zal worden door een rechter.

Bronnen: