Afscheidscadeau Prem Radhakishun: eerste Omgevingswet Kwartet

Zondagnacht 19 december om 00:10 uur zal Prem Radhakishun live op NPO radio 1 het eerste Omgevingswet Kwartet ontvangen als afscheidscadeau. Jola van Dijk van Permiso, expertisecentrum vergunningen: “Als dank voor al zijn rauwe intelligente commentaren op de actualiteit én het bedenken van de term ‘vergunningen awareness’.”

Radhakishun stopt met radio maken

Het zal een stuk saaier worden op de radio, want Prem Radhakishun stopt na 7 jaar met zijn persoonlijkheidsprogramma Zwarte Prietpraat bij PowNed. Van Dijk: “Geen tirades meer dus van onze favoriete schreeuwlelijk.”

Afscheidscadeau

De allerlaatste aflevering wordt een vrolijke kerstchaos met een studio bomvol dierbare gasten. De uitzending op 19 december wordt daardoor de allerlaatste inhoudelijke aflevering. Van Dijk: “Hét moment om de rollen om te draaien. Deze keer stelt Prem niet de vragen, maar moet hij ze beantwoorden en gaan we hem verrassen met het Omgevingswet Kwartet als afscheidscadeau”.

Oude bekenden

Van Dijk en Radhakishun kennen elkaar al meer dan 10 jaar en delen onder andere hun juridische opleiding en kritisch humoristische houding. Van Dijk: “In Den Haag worden ontzettend belangrijke besluiten genomen, maar die zijn zo ingewikkeld geformuleerd dat veel mensen hun interesse verliezen. Prem slaagt er als geen ander in om ons alert te houden door in begrijpelijke taal de vinger op de zere plek te leggen.”

Vergunningen awareness vergroten

De missie van Permiso is om de complexe wetgeving rondom omgevingsvergunningen voor iedereen begrijpelijk te maken. Om de 300 á 400 miljoen euro per jaar aan faalkosten in de bouw door vergunningenfouten tot een minimum te beperken. Van Dijk: “Die missie uit zich sinds deze zomer in prikkelende social media berichten. Ik had amper de eerste berichten verzonden of Prem hing al aan de telefoon. Of ik 3 oktober naar de studio wilde komen. Tijdens die uitzending bedacht Prem ter plekke dat onze missie neerkomt op ‘vergunningen awareness vergroten’. Geweldig! Ik ging met zoveel inspiratie naar huis, dat niet veel later het idee voor het Omgevingswet Kwartet ontstond.”

Omgevingswet Kwartet

Van Dijk: “Daar waar Prem graag met zijn provocaties de grens op zoekt, zoek ik nu met dit Omgevingswet Kwartet een andere grens op. Hoe leuk kun je taaie maar wel ontiegelijk belangrijke wetgeving maken?” Het kabinet wil dat 1 juli 2023 de nieuwe Omgevingswet ingaat, naar verluidt de grootste wetgevingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog. “Een giga belangrijke wet dus. Alleen is het zelfs voor mensen die dagelijks met vergunningen en bestemmingsplannen werken nog één grote ver-van-mijn-bed-show.” Dat los je volgens Van Dijk niet op door nog meer informatie op dezelfde manier te blijven verspreiden. “Dus hebben wij er maar letterlijk een spelletje van gemaakt. En is Prem Radhakishun bij uitstek degene aan wie we het eerste exemplaar uit willen reiken.”

Het spel bestaat uit acht kwartetten en een uitleg van alle belangrijke nieuwe Omgevingswet-begrippen. Het kwartetspel is gratis te downloaden en tegen kostprijs te bestellen via https://permiso.nl/kwartet.

– EINDE PERSBERICHT –

Noot voor de redactie
Meer informatie: Jola van Dijk, directeur Permiso (06-16668299, jola@permiso.nl)
Afbeeldingen zijn te downloaden via https://permiso.nl/pers