Heb je je benodigde vergunningen en subsidie, loopt de bouw van je zonnepark vertraging op doordat het energienet de op te wekken stroom nog niet aan kan. Helaas tegenwoordig een reëel risico. Gelukkig hebben netbeheerders aangekondigd maatregelen hiervoor te treffen in Noord-Nederland.
2018 recordjaar voor zonnepanelen
In 2016 werden we voor het eerst gevraagd een vergunning aan te vragen voor een zonnepark. Die vraag bleken meer mensen te hebben. Daardoor vragen we steeds meer vergunningen aan en richten we nu in 2018 zelfs een vergunningenbureau op. Het verbaast ons dan ook totaal niet dat 2018 volgens branchevereniging Holland Solar een recordjaar wordt voor de verkoop van zonnepanelen. De verwachting is dat er voor het eerst meer dan 1 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd zal worden in één kalenderjaar.
Netcapaciteit bottleneck
Super dat er zoveel zonnepanelen bijkomen! Alleen moet al die opgewekte duurzame energie natuurlijk wel daadwerkelijk het net op kunnen. En daar zit momenteel nog te vaak een bottleneck. Precies daar waar de minste netcapaciteit beschikbaar is, worden de meeste initiatieven voor zonneparken genomen. Daar is immers nog veel onbebouwde grond te vinden.
Maatregelen beloofd
Netbeheerders TenneT en Enexis hebben beloofd om in Noord-Drenthe en Zuid-Groningen maatregelen te nemen om meer netcapaciteit voor zonneparken te realiseren. Hiermee doen ze nog een schepje bovenop de maatregelen die in april 2018 al werden aangekondigd voor deze regio’s. De problemen met capaciteit doen zich vooral voor rondom Stadskanaal, Gasselte, Musselkanaal, Veendam, Beilen, Hoogeveen, Veenoord, Coevorden, Emmen, Klazienaveen, Hardenberg en Eemshaven (Oost).
Samenwerking essentieel
Ironisch genoeg horen we regelmatig dat het de benodigde vergunningen zijn waardoor het zo lang duurt om het energienet uit te breiden. Zodra je de grond of juist de lucht in gaat wordt het qua vergunningen meteen een stuk complexer. Om nog maar te zwijgen over projecten waarmee je gemeentegrenzen overschrijdt. Enexis en TenneT geven aan in nauw overleg met betrokken provincies en gemeenten te werken aan passende maatregelen voor alle zonne-energie-ontwikkelingen. Wij zijn erg blij om dat te horen. De medewerking van provincies en gemeenten als vergunningverlenende instanties is essentieel bij het oplossen van de capaciteitsproblemen.