Voor wie net inschakelt: ik kan jullie eindelijk ter leering ende vermaeck meenemen in de wondere wereld van de Omgevingswet.

Na: een welverdiende rust na 15 delen over de Kabinetsvergunning asielzoekers Tubbergen.

Nu deel 1 van een nieuwe Omgevingswet-serie: Introductie + Linchpin Lennart van der Linden

Als je op de naam van deze nieuwsbrief drukt, kun je makkelijk de eerdere delen teruglezen. Abonneer je op deze nieuwsbrief om op de hoogte blijven van nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen.

Introductie + Linchpin Lennart van der Linden

Uiteraard introduceer ik jullie in dit eerste deel van een nieuwe serie nieuwsbrieven het centrale onderwerp: de Omgevingswet. Maar dat heb ik afgelopen tijd al 3 keer per week met m’n #hapklarebrokjes gedaan op Linkedin, Instagram en website. Daar ga ik dus echt geen hele nieuwsbrief voor nodig hebben. Daarom duiken we vrijwel meteen de diepte in met linchpin Lennart van der Linden. Wie? Lennart van der Linden! Tot gisteravond had ik ook nog nooit van hem gehoord, maar waarschijnlijk wordt hij komende maand héél belangrijk. Een linchpin dus. De mogelijke Ed van Thijn van de Omgevingswet. Daarover straks meer, eerst back to basics met de Omgevingswet.

Wat is de omgevingswet?

De Omgevingswet is wel al gepubliceerd, maar nog niet in werking getreden. Met deze nieuwe wet worden tientallen omgevingsrechtelijke wetten en honderden regels gebundeld in één nieuwe wet met bijbehorende besluiten en regelingen. De Omgevingswet beoogt niet alleen die wettelijke regelingen te wijzigen, maar ook het digitale stelsel en de manier van werken.

De #hapklarebrokjes hierover zijn terug te vinden op m’n Instagram-account.

En Monique is hard haar best aan het doen om de website aan te vullen met alles wat ik aan Linkedin-bijdrages wil bewaren voor het nageslacht. Want is het jullie al eens opgevallen dat je na drie keer iets van iemand anders geliked te hebben, je zelfs je eigen bijdrages amper nog terug kunt vinden hier? Linkedin is absoluut ontzettend waardevol als zakelijk sociaal medium, maar als archief/naslagwerk ronduit bagger. Daarvoor kun je dus beter hier naartoe:

Nieuws

Maar als je nog helemaal nooit van de Omgevingswet gehoord had, kun je denk ik het beste beginnen met deze animatie van de Rijksoverheid zelf:

Klinkt belangrijk, maar ook saai, waarom wil ik hier meer over weten?

Omdat ik – en velen met mij – al 10 jaar geld verdienen aan deze nieuwe wet. Maar we er op de een of andere manier met z’n allen nog steeds niet in geslaagd zijn om er daadwerkelijk klaar voor te zijn. En dat is inmiddels niet alleen ontzettend gênant en pijnlijk, maar ook problematisch. Voor de liefhebbers van leedvermaak, satire en politiek drama is de Omgevingswet daardoor nu ontzettend interessant. Dus profiteer ik met deze nieuwsbrief graag opnieuw van deze wet waar ik me al vanaf het begin vooral kritisch over uitlaat.

Vooralsnog staat de inwerkingtreding op 1 januari 2023 gepland. Over 2,5 maand dus. Dat is al héél snel. Vooral aangezien de benodigde ambtenaren over het algemeen niet heel veel werken in de herfstvakantie en de periode tussen Sinterklaas en Driekoningen. We hebben dus nog grofweg 6 á 8 werkweken voordat het zo ver is. Voor iedereen met enige ervaring in vergunningenland: 6 a 8 weken is zó om.

Eén probleem: we hebben geen idee waar we aan toe zijn. Want de verantwoordelijk minister heeft ‘januari it is’ gezegd, terwijl werkelijk alle seinen die op groen hadden moeten staan, inmiddels op rood staan.

Sinds dit filmpje is er weer een heel kritisch rapport bij gekomen waardoor heel kritisch rapport gisteravond ook al aandacht aan de Omgevingswet besteedde (vanaf minuut 32:07).

Wie is Lennart van der Linden en wat heeft hij hiermee te maken?

Als Hugo ‘januari it is’ de Jonge (onze minister van wishful thinking) morgen in zijn brief over de Omgevingswet niet zelf tot de conclusie komt dat inwerkingtreding op 1 januari 2023 niet realistisch is, beslist de Eerste Kamer op 8 november.

“In de Eerste Kamer dreigt de steun voor invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023 weg te vallen, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur” schreef de NOS gisteravond vooruitlopend op de uitzending van Nieuwsuur.

Lennart van der Linde is Eerste Kamerlid voor de Fractie Nanninga en wordt waarschijnlijk dé volksvertegenwoordiger met de doorslaggevende stem. De NOS schreef namelijk ook: “Minister Hugo de Jonge probeerde de zorgen over de invoering weg te nemen. In de Eerste Kamer kreeg hij daarbij steun van de Fractie Nanninga (7 zetels). Daarmee kreeg De Jonge een meerderheid voor zijn plan. Maar die steun staat nu op losse schroeven. De Fractie Nanninga noemt het recente adviesrapport ‘pittig’. “We beraden ons momenteel wanneer invoering volgens ons verantwoord is. 1 januari lijkt met dit rapport heel lastig”, zegt Eerste Kamerlid Lennart van der Linden. Zonder steun van zijn fractie lijkt de invoeringsdatum te sneuvelen.”

D66 in de Eerste Kamer twijfelt inmiddels ook over de haalbaarheid van 1 januari, maar is in de Tweede Kamer een coalitiepartij. Wanneer Hugo de Jonge ervoor kiest om vol voor 1 januari te blijven gaan, zit D66 in een heel lastig parket. De Fractie Nanninga is geen regeringspartij en is daardoor veel vrijer om op basis van inhoudelijke argumenten het uiteindelijke standpunt te bepalen. En de specialist binnen de fractie heeft vrijwel altijd doorslaggevende invloed op hoe een volledige fractie stemt: Lennart van der Linden.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2448112-politieke-steun-voor-snelle-invoering-omstreden-omgevingswet-brokkelt-af

Waarom noem je Lennart van der Linden een linchpin?

Ten eerste: omdat linchpin zo lekker allitereert met Lennart van der Linden.

Ten tweede: omdat linchpin klinkt als lynchen en dat mogelijk zijn politieke lot gaat worden door zijn doorslaggevende stem in deze kwestie. Welke besluit Lennart van der Linde ook zal nemen, een belangrijk deel van bestuurlijk Nederland zal hem zijn beslissing absoluut niet in dank afnemen als hij vanuit de Fractie Nanninga en de Eerste Kamer dé beslissing moet nemen. Want de inwerkingtreding van de Omgevingswet ligt super gevoelig. Dat is waarschijnlijk ook waarom Hugo de Jonge nog steeds om de hete brij heen danst.

Er zijn belangrijke bestuurders die letterlijk met de handen in het haar zitten als de Omgevingswet doorgaat op 1 januari aanstaande. En er zijn belangrijke bestuurders die er alles aan gelegen ligt om de wet juist wel op 1 januari door te laten gaan. Wat Hugo de Jonge of Lennart van der Linden binnenkort ook beslist, er zullen figuurlijk gezien mensen zijn die het bloed wel kunnen drinken van degene wiens beslissing uiteindelijk doorslaggevend is. En er zullen mensen zijn die diegene op handen gaan dragen. Net zoals met Ed van Thijn gebeurde nadat hij de linchpin was ten aanzien van de gekozen burgemeester tijdens de ‘Nacht van Van Thijn‘.

Ten derde: omdat linchpin de Engelse term is voor iets of iemand van doorslaggevend belang.

Ok, vertel me alles over Lennart van der Linde

Voor wie net zoals ik spontaan vriendjes wil worden met de linchpin op Linkedin. Lennart van der Linde is wethouder Ruimtelijke Ordening in Barendrecht en beslist dus niet alleen als Eerste Kamerlid over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Binnen Barendrecht is hij ook nog eens verantwoordelijk voor de implementatie van de Omgevingswet.

Tot slot: we zijn absoluut tegen doxing, maar willen jullie wel graag de mogelijkheid geven om je mening over de inwerkingtreding van de Omgevingswet door te geven aan de mogelijke linchpin. Gelukkig biedt de Eerste Kamer een AVG-proof manier om een boodschap aan hem door te geven. Wij zullen hem in ieder geval via deze weg op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief en veel succes en sterkte wensen met de mogelijk zeer belangrijke beslissing die hem te wachten staat.

Hoogste tijd voor de dagsluiting!

Vragen en reacties zijn van harte welkom. Waar deel 2 over de Omgevingswet over zal gaan? Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid over de beloofde brief van Hugo de Jonge. Maar juristen drukken zich niet voor niets vaak zo verschrikkelijk voorzichtig uit. Er kan altijd in de tussentijd nog iets onverwachts op ploppen.