Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de Wkb ook een half jaar uitgesteld: wat is de Wkb eigenlijk?
Wat ik denk
De Omgevingswet zorgde nog niet voor genoeg vertraging en chaos in de bouwwereld, dus bedachten we er nog een megalomaan stokpaardje bij: de Wkb. Niet alleen het omgevingsrecht wordt aan een grondige stelselwijziging onderworpen, we pakken het bouwrecht meteen ook maar mee. Nu we toch bezig zijn. Bouwers zouden immers als geen ander moeten weten dat een verbouwing voor een hoop troep en chaos zorgt. Dus als je dan toch gaat verbouwen, kun je net zo goed alles meteen tegelijkertijd aanpakken. Zit je maar één keer in de zooi.
Maar wacht eens even, dat is helemaal niet hoe de professionele bouwers denken die ik spreek. Die denken heel goed na over het doel van een verbouwing en de meest efficiënte manier om dat doel te bereiken. Die zoeken uit of de winkel dicht kan zodat alles snel in één keer gedaan kan worden, of dat het om een woning gaat. Door de wooncrisis is er geen andere woonplek meer beschikbaar, dus zal die volledige renovatie kamer voor kamer moeten. Professionals meten twee keer voordat ze beginnen met zagen. Zij weten dat bepaalde acties onomkeerbare gevolgen hebben en je dan dus héél zeker van je zaak moet zijn voordat je tot actie overgaat.
Het zijn de prutsers van “Help, mijn man is klusser!” die wilde plannen bedenken, dan meteen enthousiast met de sloophamer rond gaan zwaaien en vervolgens tegen beter weten in vol blijven houden dat het huis echt ieder moment weer bewoonbaar zal zijn. Wie wordt de reddende John Williams van de Omgevingswet én de Wkb? Hugo de Jonge in ieder geval niet. Die is deze heilloze verbouwingen weliswaar niet begonnen, maar wil als minister van wishful thinking ook niet aan de benodigde fundamentele heroverweging. Wie redt ons dan? Want Hugo blijft maar ‘het kan’ verstaan terwijl de keurmeesters maar ’it kin net!’ blijven zeggen…
Wat ik zeg:
De Wkb is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De Wkb wijzigt zowel de verhouding tussen de aannemer en de overheid als de verhouding tussen de aannemer en de opdrachtgever. Het doel van de Wkb is om de kwaliteit van bouwwerken en de positie van opdrachtgevers te verbeteren.
Over de Omgevingswet geven we diverse cursussen. Op dit moment alleen nog incompany, dus staat het nog niet hier op de website. Stuur me daarom even een berichtje als je hier interesse in hebt.