Heb je met veel verschillende projecten te maken? En ben jij degene die men aankijkt voor informatie over de benodigde vergunningen? Dan ben jij degene die van al die verschillende projecten moeten kunnen bepalen welke vergunningen nodig zijn. En moet kunnen achterhalen met welke regels jullie deze keer rekening moeten houden. Wil je al dit soort informatie snel kunnen vinden? Dan is deze cursus voor jou bedoeld: theoretische basisinformatie zodat je nooit meer een vergunningsplicht over het hoofd ziet en iedere mogelijke vergunning aan kunt vragen.

Na deze cursus weet je:

  • Hoe je een omgevingsanalyse uitvoert
  • Hoe je een bestemmingsplan leest
  • Hoe je systematisch de vergunningsplichten voor een project bepaalt
  • Welke algemene regels altijd gelden bij vergunningsprocedures
  • Waar de specifieke regels per vergunningsplicht te vinden zijn

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er geldt in Nederland een vergunningsplicht voor. De regels voor die vergunningen veranderen ook nog eens constant. Daarom zorgen we er in deze cursus voor dat je het systeem begrijpt en op iedere willekeurige situatie toe kunt passen. Na afloop van deze cursus kun jij dus voor ieder project vooraf alle vergunningsplichten, proceduretermijnen, kosten, indieningsvereisten en toetsingscriteria bepalen.

Bij ieder project heb je zowel met lokale als met landelijke regels te maken. We beginnen de cursus daarom met het bepalen van de lokale regels: door een omgevingsanalyse uit te voeren en het bestemmingsplan te lezen. Vervolgens leer je hoe je een project op kunt delen in deelactiviteiten en die deelactiviteiten langs de meetlat van vergunningsplichten legt.

Nadat duidelijk is welke vergunningsplichten gelden, gaan we de regels voor die vergunningsprocedures in kaart brengen. We behandelen daarom eerst de algemene regels die altijd gelden op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Tot slot behandelen we de manier waarop bijzondere bestuursrechtelijke wetten zijn opgebouwd zodat je per vergunningsplicht de specifieke regels kunt achterhalen.

Deze cursus is specifiek bedoeld voor medewerkers van ingenieursbureaus, architectenbureaus, overheden en grotere aannemers. Alle andere geïnteresseerden zijn uiteraard ook van harte welkom. Na afronding van de cursus ontvang je een certificaat. Iedere deelnemer ontvangt bovendien het Omgevingswet Kwartet.

De cursus wordt in één dag van 9:00 uur ’s ochtends tot 16:00 uur ’s middags gegeven en kost €549,- ex BTW per deelnemer. Neem voor het aanmelden even contact met ons op wanneer 3 of meer mensen vanuit dezelfde organisatie deze cursus willen volgen. Dan kijken we samen naar de mogelijkheid van een op maat gemaakte incompany cursus en maken we in ieder geval een individuele prijsafspraak.

Komende cursussen