“Kun jij ook bouwvergunningen aanvragen? Wij hebben er een nodig voor een zonnepark en kennen niemand die dat voor ons zou kunnen doen.” Die vraag aan Jola van Dijk leidde uiteindelijk tot de oprichting van vergunningenbureau Permiso.

Netwerk van specialisten

Als jurist stond mr. drs. J.H.I. (Jola) van Dijk altijd al bekend om haar laagdrempelige en ontwapende stijl. Als het nodig is, wordt er keihard geprocedeerd. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Vergunningen op de juiste manier aanvragen in plaats van problemen oplossen wanneer het verkeerd gegaan is, past dan ook perfect bij haar. Om dat goed te kunnen doen, heeft Jola sinds die eerste vraag om een bouwvergunning aan te vragen een netwerk van vergunningspecialisten om zich heen verzameld. Een netwerk dat met name bestaat uit mensen die bij een overheid werken of in het verleden gewerkt hebben en daardoor precies weten hoe vergunningaanvragen beoordeeld worden. Zo kreeg Permiso langzaam maar zeker vorm. Van vergunningencoördinator tot natuuronderzoeker of jurist. Samen staan ze klaar om jouw plan zo snel mogelijk vergund te krijgen. Bij een vergunningaanvraag komen veel verschillende specialismen kijken. Permiso zorgt er daarom voor dat je een persoonlijke begeleider hebt die informeel, duidelijk en transparant met je communiceert.

Alle kanten van de tafel

Achteraf gezien was de oprichting van Permiso niet meer dan logisch, gelet op Jola’s voorgeschiedenis. Ze kent alle kanten van de tafel als het om vergunningplichtige projecten gaat en zet die kennis en ervaring graag voor jou in. Tijdens haar studies Rechten en Politicologie was Jola zes jaar gemeenteraadslid. Ze is daarom goed bekend met de politiek-bestuurlijke kant van gemeenten. Daarnaast richtte Jola samen met een groep mensen een lokale duurzame energiecoöperatie op als gevolg van haar ontevredenheid over de onmogelijkheid om lokaal opgewekte groene energie af te nemen.
Na vier jaar voor de sectie Overheid en Vastgoed van een groot advocatenkantoor gewerkt te hebben, richtte Jola in 2015 haar eigen juridisch adviesbureau Xurista op. Aangezien steeds meer mensen de weg naar Xurista weten te vinden voor het aanvragen van vergunningen, is die activiteit inmiddels uitgegroeid tot het vergunningenbureau Permiso.

Ontzorgen in plaats van handhaven

Jarenlang heeft Jola als jurist gemeenten bijgestaan bij de handhaving van vergunningen. Zowel in haar tijd bij het advocatenkantoor als vanuit Xurista. Ze kent dus het klappen van de zweep en dat motiveert haar des te meer om met Permiso initiatiefnemers van vergunningplichtige projecten te ontzorgen: “De regels zijn in Nederland zo complex geworden! Als handhavingsjurist voor gemeenten kom je regelmatig tegen dat mensen zich oprecht van geen kwaad bewust zijn. Dan leg ik precies uit welke vergunning ze nodig hebben. Ik breng ze ook nog in contact met een gemeentelijke vergunningenregisseur voor als ze vragen hebben. Maar zelfs dan hebben mensen nog heel veel moeite met het aanvragen van de benodigde vergunning.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Van jongs af aan is Jola al sociaal betrokken. Mensen die beweren dat sociaal en zakelijk niet samen gaan, motiveren haar alleen maar om het tegendeel te bewijzen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor Permiso dan ook geen modeterm maar het fundament. Vanuit het motto “voldoende inkomsten, zoveel mogelijk impact” staat een eerlijk product voor een eerlijke prijs centraal. Concreet betekent dit dat Permiso bijvoorbeeld verspilling van talent tegen probeert te gaan door, waar mogelijk, te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook wordt duurzaamheid actief meegenomen in de bedrijfsbeslissingen. Door niet automatisch iets nieuw te kopen en bewust na te denken over wat echt nodig is, valt veel te besparen. Daarom heeft Permiso momenteel bijvoorbeeld ook bewust geen eigen kantoorruimte.

Het gezicht achter Permiso

“Kun jij ook bouwvergunningen aanvragen? Wij hebben er een nodig voor een zonnepanelenpark en kennen niemand die dat voor ons zou kunnen doen.” Die vraag aan Jola van Dijk leidde uiteindelijk tot de oprichting van vergunningenbureau Permiso.

> Lees meer over Jola
> Lees meer over Permiso