Vandaag doet de Raad van State een hele belangrijke uitspraak over CO2-opslag Porthos waardoor de regels rondom stikstof mogelijk weer een hoop bouwprojecten onmogelijk gaan maken. Vandaar vandaag de vraag: wat is stikstof?

Wat ik denk:

Stikstof en CO2. Je komt behoorlijk wat scheikundige namen tegen in vergunningenland en nu komen deze twee veel voorkomende termen ook nog eens tegelijkertijd in één belangrijke uitspraak voor. Opvallend, want meestal hebben ze niets met elkaar te maken.

Stikstof gaat over de verdwijnende biodiversiteit, terwijl CO2 over de opwarming van de aarde gaat. Twee duurzaamheidsproblemen die vaak in één adem genoemd worden, maar andere oorzaken en gevolgen hebben. En juridisch gezien ook totaal verschillend te lijf gegaan worden. Voor het CO2-probleem willen we van alles bouwen, terwijl we vanwege het stikstof-probleem juist minder mogen bouwen. That is having your cake and eating it too.

Verrassing alom dus, maar niet heus: vandaag botsen de CO2-ambities en de stikstofregels frontaal op elkaar in de Porthos-uitspraak van de Raad van State. De verwachting is dat de rechter een streep zal zetten door de stikstofregels en daarmee door de CO2-opslag. Wij staan daarom al klaar in de startblokken om een paar nieuwsbrieven op de Linkedinwereld in te gaan slingeren nu er weer een vergunning voorpaginanieuws is. Nog niet aangemeld? Dat kan hier.

Wat ik zeg:

“Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu. Maar er zijn ook verbindingen van stikstof in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Dit zijn stikstofoxiden (NOx, een verbinding van stikstof en zuurstof) en ammoniak (NH3, een verbinding van stikstof en waterstof).” (Met dank aan https://www.rivm.nl/stikstof)