Voor lang niet al het bouwen heb je een vergunning nodig. Sterker nog: de meest voorkomende verbouwingen en bijgebouwen zijn vergunningsvrij, mits je je aan de voorwaarden houdt. Maar waar ligt de grens tussen vergunningsplichtig en vergunningsvrij bouwen precies? En aan welke voorwaarden moet je je houden als je vergunningsvrij bouwt? Nadat je deze cursus gevolgd hebt, weet je precies waar je op moet letten en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de vergunningsvrije bouwmogelijkheden.

Na deze cursus heb je:

  • Een checklist met situaties waarin bouwen nooit vergunningsvrij is
  • Concrete stappenplannen per categorie van vergunningsvrij bouwen
  • Jouw eigen projecten langs de meetlat van vergunningsvrij bouwen gelegd
  • Een vooruitblik op hoe de Omgevingswet vergunningsvrij bouwen gaat veranderen

Het aanvragen van een vergunning kost tijd en geld, dus heeft iedereen het liefste dat z’n project vergunningsvrij is. Alleen zijn de regels rondom vergunningsvrij bouwen zo complex dat men vaak helemaal niet door heeft dat toch wel een vergunning nodig is. Andersom komt het ook regelmatig voor dat onnodige vergunningen aangevraagd worden omdat men niet door heeft dat er vergunningsvrije mogelijkheden zijn.

Als een project over de grenzen van vergunningsvrij bouwen gaat, is de kans groot dat je helemaal geen vergunning kunt krijgen. Menige uitbouw, schutting en bijgebouw is daardoor al stil gelegd en zelfs afgebroken. Heel vervelend, vooral aangezien met een kleine aanpassing het waarschijnlijk wel vergunningsvrij had gekund. Wanneer je deze cursus volgt, overkomt jou dat niet meer. Jij weet dan namelijk precies hoe de regels rondom vergunningsvrij bouwen in elkaar zitten.

Omdat de regels voor vergunningsvrij bouwen behoorlijk complex zijn, hebben wij ze vertaald in een checklist en concrete stappenplannen. Deze handvatten lopen we tijdens de cursus systematisch door zodat je precies weet hoe je ze moet gebruiken. Sterker nog: tijdens de cursus ga je de checklist en stappenplannen toepassen op jouw eigen projecten zodat je precies weet wat jouw vergunningsvrije kansen en voorwaarden zijn.

Op dit moment zijn de regels voor vergunningsvrij bouwen complex, maar wel in het hele land hetzelfde. Met de invoering van de Omgevingswet – volgens de huidige planning op 1 januari 2021 – gaat dat veranderen. Het stelsel van vergunningsvrij bouwen gaat dan dus behoorlijk op de schop. We sluiten de cursus daarom af met een vooruitblik op die verandering, zodat je precies weet waar je tegen die tijd op moet letten.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met vergunningsvrij bouwen, van aannemer en ambtenaar tot advocaat. Na afronding van de cursus ontvang je een certificaat. Iedere deelnemer ontvangt bovendien het Omgevingswet Kwartet.

De cursus wordt in één dag van 9:00 uur ’s ochtends tot 16:00 uur ’s middags gegeven en kost €549,- ex BTW per deelnemer. Neem voor het aanmelden even contact met ons op wanneer 3 of meer mensen vanuit dezelfde organisatie deze cursus willen volgen. Dan kijken we samen naar de mogelijkheid van een op maat gemaakte incompany cursus en maken we in ieder geval een individuele prijsafspraak.

Komende cursussen