Hier was ik deze week: de Koepel in Haarlem #geenfotohoofd
Waarom geen foto van mezelf op deze locatie en wel een self-deprecating hashtag? Daarover binnenkort meer, want ik ben van plan vaker dit soort berichten te plaatsen wanneer ik op toffe plaatsen kom.
Als lid van de Vereniging Jonge Onroerend goed Juristen (VJOJ) heb ik afgelopen vrijdag van architect André van Stigt zelf gehoord hoe een burgerinitiatief op ronduit innovatieve wijze de voormalige koepelgevangenis in Haarlem heeft verbouwd. Zowel technisch als organisatorisch zijn ze ontzettend creatief geweest om de optimale toekomstbestendige veilige, sociale en duurzame oplossing te vinden voor dit monument.
André van Stigt komt zelf jammer genoeg niet voor in dit filmpje, maar het filmpje komt wel van het bericht op zijn website over het project. Als deelnemer aan het burgerinitiatief, is hij bij alle aspecten van het project betrokken geweest. En dit was niet de eerste keer voor hem, zo was hij bijvoorbeeld ook deelnemer en architect van het burgerinitiatief De Hallen in Amsterdam. Toen is van de gigantische oude monumentale tramremise een groot succes gemaakt.
Heel erg jammer dat ik alleen bij het begin kon zijn en daardoor de rondleiding hebben moeten overslaan. Hopelijk lukt het me in de toekomst nog een keer om die kans te krijgen, want het verhaal van André van Stigt heeft me ontzettend nieuwsgierig en enthousiast gemaakt. Zodra het hele gebied af is, ga ik denk een keer een weekendje Haarlem doen om optimaal te kunnen genieten van deze moderne invulling van klassieke architectuur.
Als je toevallig in de buurt bent, neem een kijkje in de Koepel in Haarlem: dekoepel.com. Het is een prachtig openbaar toegankelijk gebouw geworden waar je letterlijk zo naar binnen kunt lopen. Ook als het alleen maar is om je te vergapen aan de gigantische koepel en naar het toilet te gaan. Je kunt er wat eten en drinken. Er zit een bioscoop in, waarvan de filmzalen overdag gebruikt gaan worden als collegezalen door een universiteit. Hoe slim is dat! En het is als ‘Tech Hub’ een hartstikke hip bedrijfsverzamelgebouw met bedrijven die elkaar versterken.
In de Arnhemse koepelgevangenis heb ik ooit een rondleiding gehad toen het gebouw leeg stond, maar nog wel in originele staat was. Er zijn nog veel meer koepelgevangenissen gebouwd naar het panopticon-principe van Jeremy Bentham. De moderne invulling die ze er op deze manier in Haarlem aan gegeven hebben, zou daarom wel eens inspirerend kunnen zijn in binnen- en buitenland.